bit-tech.net

Go Back   bit-tech.net Forums > Technology > Tech Support

Reply
 
Thread Tools
Old 6th Jan 2013, 11:51   #1
7hr08ik
Kill all Humans!
 
Join Date: Mar 2010
Location: The Planet Earth (Unfortunately)
Posts: 53
7hr08ik has yet to learn the way of the Dremel
UPgraded bandwidth but same download speeds

Well virgin have now upgraded my broadband speed. I was on 10Mb now im on 20Mb. Woohoo!

But ive noticed something, and im not sure about it....I was downloading Blacklight retributuion and ive found that even though my internet speeds have been doubled, my download speed was identical. Im still not getting anything higher than 1200kbps. I was getting this on 10m broadband.

I have noticed through speedtest.net that im still getting the same upload speed of 1mb. But surely i should be seeing faster download speeds due to the broadband being doubled in size?
7hr08ik is offline   Reply With Quote
Old 6th Jan 2013, 12:19   #2
lp rob1
PAM says no...
 
lp rob1's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: ::1
Posts: 1,520
lp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyan
Note that a download from a server is just as limited by the server bandwidth as your own, so that 1.2Mbps you see while downloading Blacklight may be a server restriction, not one on your side. Try a speedtest to see if you are really getting the speeds you pay for. Do it during off-peak times so that network congestion does not affect your speeds.
__________________
The Linux Schools Project
lp rob1 is offline   Reply With Quote
Old 6th Jan 2013, 12:51   #3
aramil
Keeping it Kerbal.....
 
aramil's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: between the furture & the past, UK
Posts: 627
aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.aramil is definitely a rep cheat.
Have you rebooted your router since the upgrade?

1mb upload is what I get on a 20mb line.

Speedtest.net will tell you your actual connection speed.

But as stated above server download speeds are usually managed and limited by the server.

Sent on my CM10 JB powered i9100 by TapaTalk 2
__________________
System: Intel i5 3570K delidded CLU @ 4.6Ghz | Asus Stabertooth Z77 (2003) | Asus GTX560-TI Direct cuII | OCZ Agility 3 120Gb | Samsung 1Tb F2 | WD 500Gb | Corsair 750TX v2 | 8Gb (2x4) Corsair Vengence | Corsair K90 Keyboard | XSPC-Raystorm-750-RS2400 (2 X Akasa viper) | Casecom 5288 | Samsung LS24B300HL / LE46C750 | Windows 10 64bit | Audio: Linn Classik & Keilidh Speakers
aramil is offline   Reply With Quote
Old 6th Jan 2013, 14:41   #4
RichCreedy
Hey What Who
 
RichCreedy's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: lost in the middle of lincolnshire
Posts: 4,388
RichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming SaiyanRichCreedy is a Super Spamming Saiyan
And also how old is the modem you have from virgin, some of the older ones won't actually get the faster speeds
__________________
if there are errors in my messages, its because my brain is to far ahead of my hands
RichCreedy is offline   Reply With Quote
Old 6th Jan 2013, 23:40   #5
7hr08ik
Kill all Humans!
 
Join Date: Mar 2010
Location: The Planet Earth (Unfortunately)
Posts: 53
7hr08ik has yet to learn the way of the Dremel
Your not getting my point.....

BEFORE the upgrade i was getting 1MB upload speeds and 10MB download on speedtest
AFTER the upgrade i am getting 1MB upload and 20MB download on speedtest

BEFORE the upgrade in windows i would see items from the internet downloading at a maximum of 1200Kb
AFTER the upgrade in windows i would see items from the internet downloading at a maximum of 1200Kb

It doesnt matter that it was a game downloading or a random file. My question is about windows. Does it have a maximum bandwidth?

I know that the 10/20MB is different from the internets Mb (big and small 'B') and the difference is a factor of ~8. I know that the usage will vary during the day. I know that the routerr needs rebooting on a regular basis and it does get it. I know that downloads are limited by the uloading servers, but isn`t it amazing how every single server on the internet and even having several items downloading at once will always only get to a maximum download speed of 1200Kb?

I have 1Gigabit Intel ethernet connections hard wired into my router. I am running windows 7 x64 ultimate. I have a clean installation (was only just re-installed last week)

My router, is more than i should have (hehehehe) i have one of the uber routers they give to ppl on 100MB broadband.

So......why is it that when i now have internet connection TWICE as fast as it was before that i can only download at the same rate i was before?
7hr08ik is offline   Reply With Quote
Old 6th Jan 2013, 23:45   #6
deathtaker27
Backups ... Its a way of life
 
deathtaker27's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: United Kingdom
Posts: 1,718
deathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyandeathtaker27 is a Super Spamming Saiyan
disable TCP offloading in windows:

http://blogs.msdn.com/b/psssql/archi...ing-again.aspx
deathtaker27 is offline   Reply With Quote
Old 6th Jan 2013, 23:47   #7
theshadow2001
Mod Master
 
theshadow2001's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 2,095
theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.theshadow2001 is definitely a rep cheat.
Perhaps you could try this site.

http://www.thinkbroadband.com/download/

Now, this is something I have googled and have never used before. So I cannot vouch for the legitimacy of the files or the safety of the site.

But really it just sounds like you're experiencing server side bottle neck. No equipment on your side will cause the bottle neck. Which should be evidenced by your speed test results.
theshadow2001 is offline   Reply With Quote
Old 6th Jan 2013, 23:54   #8
CrazyJoe
Ultramodder
 
CrazyJoe's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Glasgow
Posts: 1,377
CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CrazyJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.
Quote:
Originally Posted by 7hr08ik View Post
BEFORE the upgrade i was getting 1MB upload speeds and 10MB download on speedtest
AFTER the upgrade i am getting 1MB upload and 20MB download on speedtest
Your download speed has been doubled, you have been successfully upgraded, congratulations.
CrazyJoe is offline   Reply With Quote
Old 7th Jan 2013, 00:34   #9
lp rob1
PAM says no...
 
lp rob1's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: ::1
Posts: 1,520
lp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyanlp rob1 is a Super Spamming Saiyan
Quote:
Originally Posted by 7hr08ik View Post
I know that the 10/20MB is different from the internets Mb (big and small 'B') and the difference is a factor of ~8. I know that the usage will vary during the day. I know that the routerr needs rebooting on a regular basis and it does get it. I know that downloads are limited by the uloading servers, but isn`t it amazing how every single server on the internet and even having several items downloading at once will always only get to a maximum download speed of 1200Kb?
You have them the wrong way around - MB stands for megabytes, Mb stands for megabits. Therefore you have a 20Mbps connection, not 20MBps. I assume that you got bits and bytes switched, so by saying you download files at 1200Kb you probably meant 1.2MB (1200kB). Times that by 8 and you get 10Mb (or close enough).

If speedtest.net says you are getting 20Mbps, then you really are getting 20Mbps. The fact that you download at 10Mbps is a server issue.
__________________
The Linux Schools Project
lp rob1 is offline   Reply With Quote
Old 7th Jan 2013, 01:00   #10
IvanIvanovich
будет глотать вашу душу.
 
IvanIvanovich's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: USA
Posts: 4,689
IvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming SaiyanIvanIvanovich is a Super Spamming Saiyan
I suggest try torrenting a linux iso or something. Torrent with a good amount of seeds should max out your connection and is an easy test. If you still hit that wall, then there is more likely something amiss on your end with a setting or something.
__________________
[end of line] intel xeon x3460 | evga p55 sli | 16gb mushkin blackline 16000 | evga gtx670 | seagate 600 240gb | creative titanium hd | seasonic ss460fl | gh60 keyboard | logitech g700 | achieva shimian qh270
IvanIvanovich is offline   Reply With Quote
Old 7th Jan 2013, 09:54   #11
adam_bagpuss
Have you tried turning it off/on ?
 
adam_bagpuss's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: South yorkshire
Posts: 3,964
adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!adam_bagpuss - it's over 9000!!!!!!!!1!1!1!!!
just as an FYI you should not be rebooting your router and modem regularly this will cause your speed to drop as virgin servers will see this as a unstable line.

also as another FYI 30mb package from virgin is the same price as your 20mb which was the 10mb. Ive noticed this one mine and im calling them to get upgraded to 30mb.
__________________
FFXIV - Blackstarr Strife on Cerebus. Add me fellow bit-techers.
Got new hardware, put XP on it ?, then you dont deserve help
adam_bagpuss is offline   Reply With Quote
Old 7th Jan 2013, 13:35   #12
Atomic
Gerwaff
 
Atomic's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Norfolk, UK
Posts: 9,374
Atomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming SaiyanAtomic is a Super Spamming Saiyan
Quote:
Originally Posted by 7hr08ik View Post
My question is about windows. Does it have a maximum bandwidth?
There's no limit in Windows that you could hit with normal hardware. The limit would be the link speed of you network/wireless card, likely Wireless G/N or 100meg if you're wired into the superhub.

Quote:
Originally Posted by 7hr08ik View Post
So......why is it that when i now have internet connection TWICE as fast as it was before that i can only download at the same rate i was before?
As has been said before it's likely the site you're downloading from that's limiting what speed it sends the data, so no matter how fast you download speed max is it will only download as fast as the server sends at.

Trying a torrent with a lot of seeds is a good idea as you won't be limited by just one source then.
__________________
:: ASUS Maximus IV GENE-Z :: i5 2500K @ 4GHz :: 16GB Corsair Vengeance :: 256GB Samsung 830 ::
:: Awesome, Reliable Website & Server Hosting ::
Atomic is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 08:25.
Powered by: vBulletin Version 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.