bit-tech.net

Go Back   bit-tech.net Forums > bit-tech.net > Article Discussion

Reply
 
Thread Tools
Old 24th Oct 2005, 15:52   #1
The_Pope
Geoff Richards
Moderator
 
The_Pope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: London, UK
Posts: 2,393
The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.
F.E.A.R. Graphics and Gameplay

http://www.bit-tech.net/gaming/2005/10/24/fear/1.html
The_Pope is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 17:33   #2
eek
CAMRA ***.
 
Join Date: Jan 2002
Location: in meh own little world
Posts: 1,600
eek has yet to learn the way of the Dremeleek has yet to learn the way of the Dremel
ooo the game does look pretty, it just appears that I had my settings all completely wrong!!

This sort of review is really good for someone as lazy as me as I had initially rejected FEAR on the grounds that it was jaggy and plain and couldn't be bothered to fiddle with the settings!

It looks like I am just about to lose my social life for a few days!!! doh!
eek is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 18:29   #3
The_Pope
Geoff Richards
Moderator
 
The_Pope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: London, UK
Posts: 2,393
The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.
What did you have your settings set to mate? On what sort of system? To be honest, the Auto Detected settings are a little conservative - I only lost 2fps by enabling 2xAA yet benefitted massively in terms of image quality as a result.

Quote:
It looks like I am just about to lose my social life for a few days!!! doh!
That's what it's all about though, innit? Trust me - you'll enjoy it, and save some beer money by staying in this week
The_Pope is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 18:32   #4
Reaper_Unreal
Supermodder
 
Reaper_Unreal's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Ottawa, Canada
Posts: 380
Reaper_Unreal has yet to learn the way of the Dremel
So can we infer from this review that the graphics settings should be roughly equivalent to that of the demos? You guys didn't really cover my system. 4000+ and X850XTPE doesn't seem to really mesh with any of your choices too well, oh well, that's what demos are for.
__________________

If you made a Venn diagram, there would be two non-overlapping circles, one of which was labeled, “Times when I am truly happy” and the other of which was labeled, “Times when I am logged in as root, holding a cable, and have the case open.”
Reaper_Unreal is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 18:41   #5
The_Pope
Geoff Richards
Moderator
 
The_Pope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: London, UK
Posts: 2,393
The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.
Well Reaper, it's possible to fill in the gaps using the existing data. A 4000+ is a bit faster than the 3700+ system, and a X850 XT PE is a bit faster than the X850 XT tested.

I played through the game on a 2.2GHz P4 but with a X850 XT PE and managed 1024 2xAA well enough. It wasn't 100% smooth all the time, but any stutters didn't impact on the gameplay, just a brief pause when entering a really big room etc Certainly tolerable.

I think you'll find that you could run 1024 2xAA smoothly; perhaps 1024 4xAA as well. 1280x960 0xAA should also be doable, according to Tim's numbers. At outside bet would be 1280 with 2xAA - the visuals will be crispy, but it may or may not be 100% smooth depending on your standards. Tim doesn't settle for anything less than super smooth, but some people like me can tolerate the odd stutter.
The_Pope is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 18:42   #6
Tim S
I Mod, Therefore I Own
 
Tim S's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: London
Posts: 18,879
Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.
Quote:
Originally Posted by Reaper_Unreal
So can we infer from this review that the graphics settings should be roughly equivalent to that of the demos? You guys didn't really cover my system. 4000+ and X850XTPE doesn't seem to really mesh with any of your choices too well, oh well, that's what demos are for.
You should be able to play at 1024x768 2xAA 16xAF Medium detail with Volumetric Lighting through the whole game with pretty much no problems. A 3700+ is only 200MHz slower than the 4000+ you've got and an X850XTPE is a little faster than the X850XT.

My suggested settings for all of the video cards we tested should be pretty conservative and you can increase them a little if you don't mind a bit of lag here and there.
__________________
My words don't necessarily reflect those of my employer.
Tim S is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 18:44   #7
The_Pope
Geoff Richards
Moderator
 
The_Pope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: London, UK
Posts: 2,393
The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.
Oh yeah, I forgot to mention Detail: you can have a mix of Medium and Maximum. Have a play to decide what you think is important. Max Particles looks so cool, but gets in the way of the gameplay a little when you can't see what you're doing
The_Pope is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 18:44   #8
Shadowed_fury
I Mod, Therefore I Own
 
Shadowed_fury's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Telford
Posts: 7,506
Shadowed_fury has yet to learn the way of the DremelShadowed_fury has yet to learn the way of the DremelShadowed_fury has yet to learn the way of the DremelShadowed_fury has yet to learn the way of the DremelShadowed_fury has yet to learn the way of the DremelShadowed_fury has yet to learn the way of the DremelShadowed_fury has yet to learn the way of the Dremel
Looks like my card is gonna have to go soon! Doh..
__________________
Steam: kev_fury http://www.youtube.com/user/furyksx
- DFI x58 t3eh6 - i7-920 - XFX 6870 1GB - 6GB Patriot -
- AstroGaming a40s - SteelSeries 7G - Razer Deathadder - 2209WA -
Shadowed_fury is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 18:50   #9
MrWillyWonka
Chocolate computers galore!
Moderator
 
MrWillyWonka's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Southampton, Hants
Posts: 5,892
MrWillyWonka has yet to learn the way of the DremelMrWillyWonka has yet to learn the way of the DremelMrWillyWonka has yet to learn the way of the Dremel
This has just tempted me to get a 7800GTX instead of a GT, oh well. I look forwards to playing the game!
MrWillyWonka is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 19:14   #10
eek
CAMRA ***.
 
Join Date: Jan 2002
Location: in meh own little world
Posts: 1,600
eek has yet to learn the way of the Dremeleek has yet to learn the way of the Dremel
Quote:
Originally Posted by The_Pope
What did you have your settings set to mate? On what sort of system? To be honest, the Auto Detected settings are a little conservative - I only lost 2fps by enabling 2xAA yet benefitted massively in terms of image quality as a result.

That's what it's all about though, innit? Trust me - you'll enjoy it, and save some beer money by staying in this week
Settings were pretty much what it told me, then i whacked the res up to 1280x1024 to match my TFT - I guess that is where i went wrong, resolution over quality plus the fact i had no AA either!!

My system is DFI SLI-D, AMD64 3000+ (venice) @ 2.7GHz, 1GB Mushkin Redline, 6600GT etc etc so although it's not great, i expected more from FEAR than i got!
eek is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 20:31   #11
ufk
Licenced Fool
 
ufk's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: nowhere, rural england
Posts: 760
ufk has yet to learn the way of the Dremelufk has yet to learn the way of the Dremel
even on my aging xp2600 1gb ram with an fx5500 its playable (autodetected as a meduim spec machine), frame rates are a bit low but with some tweaking of the detail levels even a modest machine like mine will play it quite happily, time for a new gfx card tho ,going to have a little overclocking sesh to see if I can get it running a tad faster whilst i raise some cash

and you're right the AI is simply amazing
__________________
Everything electrical is powered by magical smoke, you let the smoke out and it no longer works
ufk is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 22:22   #12
funkbro2
What's a Dremel?
 
Join Date: Oct 2005
Location: ontario canada
Posts: 9
funkbro2 has yet to learn the way of the Dremel
hmm .. different setting for me for 6600GT

i have a much lower specced system than the testbed

AMD 3200+ (2.0ghz) Venice
ASUS A8V Deluxe // AGP , also using onboard sound
BFG 6600GT AGP (525/1050)
Kingston value dual channel DDR400 512mb x 2
7200 Rpm WD IDE Hd...
freshly installed pc

anyways

i play on 1024x768 0xAA 8xAF , no SS, every other option enabled to maximum (sound, cpu etc) except Medium Textures Medium Shaders..
performance decreases too much for my card when i put Max Textures.. i never tried full shaders though
runs smoothly for my taste.. i lower settings abit for multiplayer
funkbro2 is offline   Reply With Quote
Old 24th Oct 2005, 23:33   #13
boardsportsrule
Multimodder
 
Join Date: May 2004
Location: oregon, 60M E of portland
Posts: 164
boardsportsrule has yet to learn the way of the Dremel
am i stupid or is the computer specs not listed..i see the video cards but not the specs of the comptuer..thanks
boardsportsrule is offline   Reply With Quote
Old 25th Oct 2005, 00:27   #14
DickH
Supermodder
 
Join Date: Jun 2004
Location: USA
Posts: 273
DickH has yet to learn the way of the Dremel
Using the built in test, my system gets

Minimum 24
average 43
maximum 98
1% below 25 fps
51% between 25 and 40 fps
48% above 40 fps

My settings are:
Effects Detail Maximum
Model Decals Medium
Water Resolution Maximum
Reflections and Displays Medium
Volumetric Lights on
Volumetric Light Density Medium

FSAA 2x
Light Detail Medium
Enable shadows On
Shadow Detail Medium
Soft Shadows Off
Texture Filtering Anisotropic 2x
Texture Resolution Medium
Videos Maximum
Pixel doubling Off
DX8 Shaders Off
Screen Resolution 1024x768
Shaders Medium

In the advanced computer options, everything is at max aside from sound and particle bouncing, those are at medium.

I think these settings look pretty good, and the game plays nice and smooth. I believe I have room for upping something, what can I up that would be the most noticable without going too far?
__________________
-The 500w Shuttle-, SN95G5, AMD3500+, msi 6800gt, 2x512mb ballistix, 200gb Seagate (sata), audigy 2zs, 500w internal psu
DickH is offline   Reply With Quote
Old 25th Oct 2005, 01:49   #15
Irvine
Multimodder
 
Irvine's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 169
Irvine has yet to learn the way of the Dremel
Eeeek! You linked to the Multiplayer Demo instead of the Single Player one!
__________________
abit IP35 Pro|E6600@3.3|Radeon 4850|2GB Corsair DDR2 800|WD 250GB|X-Fi XtremeGamer|Modded Zalman CNPS9500
Irvine is offline   Reply With Quote
Old 25th Oct 2005, 02:45   #16
P2D
99.999% Pure Spam!
 
P2D's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Grimsby, England
Posts: 2,425
P2D has yet to learn the way of the Dremel
I downloaded the MP demo a few weeks ago and this just promted me into installing it. Spent 20 mins setting up the gfx to get them to the best possible quality without too much performance drop (Will post settings tomorrow). I decided to make a server to explore the maps and get a feel for the game as i do with every game, The server filled itsself up, so i ended up running a server for 5 hours hauling some serious ass and really getting into the game! Really is a cool game.
(sorry )
__________________
I got told to change my signature.

So i did.

Last edited by P2D; 25th Oct 2005 at 03:11.
P2D is offline   Reply With Quote
Old 25th Oct 2005, 02:47   #17
The_Pope
Geoff Richards
Moderator
 
The_Pope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: London, UK
Posts: 2,393
The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.The_Pope is definitely a rep cheat.
Quote:
Originally Posted by boardsportsrule
am i stupid or is the computer specs not listed..i see the video cards but not the specs of the comptuer..thanks
You're not stupid mate, but you might need some glasses

http://www.bit-tech.net/gaming/2005/10/24/fear/4.html

High-End System Setup:
AMD Athlon 64 X2 4800+ (operating at 2400MHz, 12x200MHz); DFI LANParty nF4 SLI-DR (NVIDIA NForce4 SLI); 2 x 1GB Corsair XMS4000 Pro (operating in dual channel at 200MHz with 3.0-3-3-10 timings); Western Digital Raptor 74GB, 10000RPM SATA 150 Hard disk drive; OCZ PowerStream 520W Power Supply; Windows XP Professional Service Pack 2; DirectX 9.0c; NVIDIA NForce4 Standalone chipset drivers, version 6.66.
The_Pope is offline   Reply With Quote
Old 25th Oct 2005, 09:55   #18
Tim S
I Mod, Therefore I Own
 
Tim S's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: London
Posts: 18,879
Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.Tim S is definitely a rep cheat.
Quote:
Originally Posted by DickH
Using the built in test, my system gets

Minimum 24
average 43
maximum 98
1% below 25 fps
51% between 25 and 40 fps
48% above 40 fps

My settings are:
Effects Detail Maximum
Model Decals Medium
Water Resolution Maximum
Reflections and Displays Medium
Volumetric Lights on
Volumetric Light Density Medium

FSAA 2x
Light Detail Medium
Enable shadows On
Shadow Detail Medium
Soft Shadows Off
Texture Filtering Anisotropic 2x
Texture Resolution Medium
Videos Maximum
Pixel doubling Off
DX8 Shaders Off
Screen Resolution 1024x768
Shaders Medium

In the advanced computer options, everything is at max aside from sound and particle bouncing, those are at medium.

I think these settings look pretty good, and the game plays nice and smooth. I believe I have room for upping something, what can I up that would be the most noticable without going too far?
I found that very choppy when I played with a 6800 GT. I think the in game test scored something like 85% over 40fps, but the average during the game was like 41fps - I'll dig out the graphs if you'd like me to.
__________________
My words don't necessarily reflect those of my employer.
Tim S is offline   Reply With Quote
Old 25th Oct 2005, 12:24   #19
hitman012
Super Moderator
Moderator
 
Join Date: May 2005
Location: London, UK
Posts: 4,877
hitman012 has yet to learn the way of the Dremelhitman012 has yet to learn the way of the Dremelhitman012 has yet to learn the way of the Dremel
This game is indeed hungry

I can run with everything on max @ 1024x768 except anisotropy at 8x and Soft Shadows off. Specs in sig.
__________________
"Nothing is more practical than a good theory"
- Kurt Lewin
hitman012 is offline   Reply With Quote
Old 25th Oct 2005, 14:10   #20
r00t69
Multimodder
 
Join Date: Apr 2005
Location: Dublin, Ireland
Posts: 110
r00t69 has yet to learn the way of the Dremel
Top review again guys.

If I wasn't knee deep in Matrix Online I'd buy it. I might download the Demo and see how a 3800+/2GB/6800U SLI rig handles it though.
__________________
Pitch Black

I always said I wanted to be someone, I just should have been more specific!
r00t69 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 02:43.
Powered by: vBulletin Version 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.