bit-tech.net

Go Back   bit-tech.net Forums > bit-tech.net > Article Discussion

Reply
 
Thread Tools
Old 19th Mar 2010, 11:11   #1
CardJoe
Freelance Journalist
bit-tech Staff
 
CardJoe's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 11,339
CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.CardJoe is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.
Xbox 360 to get USB storage

http://www.bit-tech.net/news/gaming/...-usb-storage/1

Microsoft will be bringing USB storage support to the Xbox 360, according to rumours.

__________________
----------------

I was Bit-tech's Games Editor. Now I'm freelance. Find me at:

www.joemartinwords.com

@joethreepwood on Twitter
CardJoe is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:15   #2
NuTech
Mod Master
 
NuTech's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: London
Posts: 2,222
NuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run Crysis
There is always a bitter after-taste whenever Microsoft announces anything, this time is no different. Any connected storage device will have an arbitrary 16GB limit regardless of the actual storage capacity.
__________________
NuTech
NuTech is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:15   #3
Krikkit
Super Moderator
Moderator
 
Krikkit's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Lincs, UK
Posts: 23,117
Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.
That might tip me over the edge and tempt me into buying a 360. An arcade is fantastic value, but the cost of storage is hellish.

[edit] That sucks... What a wasted opportunity! I'm sure there are loads of folks who would love to use a 320+GB external HD on their 360 and turn it into a proper media centre.
__________________
The Good, The Bad, The Ugly, The Zlad!, The Wut?!, The Kempness
Krikkit is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:25   #4
-Xp-
Hypermodder
 
-Xp-'s Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Staffordshire, UK
Posts: 850
-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.-Xp- is definitely a rep cheat.
What's to stop me from just adding a 2TB hard drive in an external enclosure to an xbox and saving money on the offical hard drives?
-Xp- is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:27   #5
do_it_anyway
Supermodder
 
do_it_anyway's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: feel the fear
Posts: 257
do_it_anyway has yet to learn the way of the Dremeldo_it_anyway has yet to learn the way of the Dremel
Quote:
Originally Posted by -Xp-
What's to stop me from just adding a 2TB hard drive in an external enclosure to an xbox and saving money on the offical hard drives?
Because up to now, you CAN'T add an external hard drive. And with this fantastic "update" you can. But you can only use 16GB of it. Even if it is a 1TB drive
do_it_anyway is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:28   #6
NuTech
Mod Master
 
NuTech's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: London
Posts: 2,222
NuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run Crysis
Quote:
Originally Posted by Krikkit View Post
[edit] That sucks... What a wasted opportunity! I'm sure there are loads of folks who would love to use a 320+GB external HD on their 360 and turn it into a proper media centre.
If it's just media you care about, you can absolutely do that now without the system update. The only relevance this 'news' has it that they will allow you to use it for system data, such as profile, demo's, dlc etc.

I'm almost positive this is related to the new 'Xbox slim' rumours, as it seems likely Microsoft will ditch the current HDD form factor (top of console, running from front to back) in favour of an external device. The current HDD attachment dictates the the size of both the depth and height of the console, two things I assume Microsoft will want to reduce for a 'slim' console.

Quote:
Originally Posted by -Xp- View Post
What's to stop me from just adding a 2TB hard drive in an external enclosure to an xbox and saving money on the offical hard drives?
It won't allow you to. Currently any externally connected drives can only be used for media purposes, there is no functionality to use them to store system data.

Quote:
Originally Posted by do_it_anyway View Post
Because up to now, you CAN'T add an external hard drive. And with this fantastic "update" you can. But you can only use 16GB of it. Even if it is a 1TB drive
You can, but it will only pick up media on that drive.
__________________
NuTech

Last edited by NuTech; 19th Mar 2010 at 11:37.
NuTech is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:29   #7
BentAnat
Software Dev
 
BentAnat's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Windhoek, Namibia
Posts: 6,248
BentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for presidentBentAnat should be considered for president
the 16GB limit seems odd. Wait and see, i guess.
__________________
Find Jobs in Namibia | Events Namibia
BentAnat is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:38   #8
Artanix
puts the king in Lurking.
 
Artanix's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Staffordshire
Posts: 135
Artanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpitArtanix is almost as Godly as yodasarmpit
its a bit odd in general, especially when games like forza want you to install 4gb+ content.
__________________
If common sense is so common,
Why is it so rare?
Artanix is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:49   #9
Showerhead
Ultramodder
 
Showerhead's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Aberdeen, Scotland
Posts: 1,110
Showerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run CrysisShowerhead can run Crysis
Will this allow any USB stick? Or will it be a microsoft one at a >100% mark up?
Showerhead is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:53   #10
goldstar0011
I *am* a Dremel
 
goldstar0011's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Bury, UK
Posts: 1,803
goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.goldstar0011 is definitely a rep cheat.
It's a start!! Couple of 16GB drivers will be great!

Can we use a USB HUB for more ports?

Even though who uses the space, not even used half my 20GB
goldstar0011 is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 11:54   #11
Krikkit
Super Moderator
Moderator
 
Krikkit's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Lincs, UK
Posts: 23,117
Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.Krikkit is definitely a rep cheat.
Quote:
Originally Posted by NuTech View Post
If it's just media you care about, you can absolutely do that now without the system update. The only relevance this 'news' has it that they will allow you to use it for system data, such as profile, demo's, dlc etc.
I should've said use it for loads of games as well as media, but you're right, there isn't anything stopping us now.
__________________
The Good, The Bad, The Ugly, The Zlad!, The Wut?!, The Kempness
Krikkit is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 12:34   #12
liratheal
Sharing is caring
 
liratheal's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Lichfield, UK
Posts: 7,647
liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.liratheal is the Cheesecake. Relix smiles down upon them.
What's to stop you creating several 16gb partitions on a 1TB drive?
__________________
Shadow Moses: Windows 7, Asus Sabertooth X58, 12gb Corsair XMS3, i7 950, 2x XFX 6870 1gb's, Corsair 1kw
Groznyjgrad: Storage Server 2012, Gigabyte Z77-D3h, i3 2100, 16gb DDR3, 5xWD 1tb, 5x Seagate 1tb
2008 Mondeo estate
Focus RS Mk1; Build number 1506
liratheal is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 12:48   #13
xaser04
Ba Ba Ba BANANA!
 
xaser04's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Somerset
Posts: 1,663
xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.
I would assume that you will still need to have the disk in the drive to load any of the games from the HD? (Like you have to currently - or at least I do when I want to play TDU).

Whilst on the surface this does seem like a good move, I personally won't have any need for it currently. I am probably usig at most, 25GB of my 120GB elites drive.

My PS3 on the other hand needs a new HD pronto (my current 60gb is filled with top gear and Big bang theory episodes.... (oh and game demos / installs))
__________________
Daedalus - Clevo P170SM | i7 4700MQ @ 3.4Ghz | 780M 4GB @980/6000 | 16GB DDR3 | 17.3" 1920x1080 |
ZPM Hive Mini - Corsair 250D | i7 4770S | GTX760 "Mini" | 4GB DDR3 | 3 x LG IPS231P 5888x1080 |
Consoles / Retro - PS4 | PS3 | Xbox One x2 | Dreamcast x2 (VGA) & lots more |
xaser04 is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 12:50   #14
xaser04
Ba Ba Ba BANANA!
 
xaser04's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Somerset
Posts: 1,663
xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.
Quote:
Originally Posted by liratheal
What's to stop you creating several 16gb partitions on a 1TB drive?
I would assume that the console can only 'see' 16gb of the drive regardless of its size or partition setup.

How this restriction is enforced I don't know. No doubt a way will found to circumnavigate the size limit.
__________________
Daedalus - Clevo P170SM | i7 4700MQ @ 3.4Ghz | 780M 4GB @980/6000 | 16GB DDR3 | 17.3" 1920x1080 |
ZPM Hive Mini - Corsair 250D | i7 4770S | GTX760 "Mini" | 4GB DDR3 | 3 x LG IPS231P 5888x1080 |
Consoles / Retro - PS4 | PS3 | Xbox One x2 | Dreamcast x2 (VGA) & lots more |
xaser04 is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 13:20   #15
mastorofpuppetz
Banned
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 260
mastorofpuppetz has yet to learn the way of the Dremel
MS are crap, why limit it to 16 GB? with my Ps3 i can go out and buy any 500 GB drive, works fine. I dont like how MS seems to try and force people to be suckerded into buying retarded accessorires like $100 HD's and wireless adapters.
mastorofpuppetz is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 13:27   #16
NuTech
Mod Master
 
NuTech's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: London
Posts: 2,222
NuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run CrysisNuTech can run Crysis
Quote:
Originally Posted by mastorofpuppetz View Post
MS are crap, why limit it to 16 GB? with my Ps3 i can go out and buy any 500 GB drive, works fine. I dont like how MS seems to try and force people to be suckerded into buying retarded accessorires like $100 HD's and wireless adapters.
To make money. They're not hiding the fact, they've said so numerous times.

First party accessories are a major money maker in the games industry. By limiting to 16GB it gives people another option but still leaves an incentive to buy one of their official HDDs.
__________________
NuTech
NuTech is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 13:59   #17
Veles
DUR HUR
 
Veles's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bristol, UK
Posts: 6,184
Veles has yet to learn the way of the DremelVeles has yet to learn the way of the DremelVeles has yet to learn the way of the DremelVeles has yet to learn the way of the DremelVeles has yet to learn the way of the DremelVeles has yet to learn the way of the DremelVeles has yet to learn the way of the Dremel
Quote:
Originally Posted by liratheal View Post
What's to stop you creating several 16gb partitions on a 1TB drive?
Nothing, but it will only allow 2 devices like this at once.

I think this great.

1: Everyone has a USB stick lying around so it's an easy way to transport your profile without having to shell out for a memory card

2: It provides a cheap way for arcade console buyers to have lots of storage space. You probably won't be ripping any games to them but 32Gb is tons of space for save games, demos, arcade games, etc.

Sure it's not as good as it could be, but they didn't have to do this in the first place.

This does seem like it could be going hand in hand with a slim 360. The two memory card ports take up quite a lot of space, by allowing this, they no longer need memory card slots, thus cutting down on space required on a front panel and cutting stuff off the motherboard. I very much doubt it is a complete replacement for the hard drive though, I imagine they want the slim to replace the current models, otherwise they're just adding yet another version. So if this is a complete replacement for the current version, they would need to keep the hard drive support because otherwise why would people want to replace a dead 250Gb console to one that can only take 32?
__________________
Veles on: Xbox Live (My Halo stats), Steam Community, Twitter

Quote:
Originally Posted by Fod View Post
spam gangsters might as well tap into all those machines for their zombie networks.

Last edited by Veles; 19th Mar 2010 at 14:09.
Veles is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 14:04   #18
mikeuk2004
What you Looking at Fool!
 
mikeuk2004's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Sheffield, UK
Posts: 3,272
mikeuk2004 has yet to learn the way of the Dremelmikeuk2004 has yet to learn the way of the Dremel
They probably realised that they are not shifting many if any full 360 games from xbox live. Because one game can be over 4gb and with our tiny drives we are not going to be buying many. I will stick to arcade games from live. I did buy an original xbox game which is almost 4gb and I only have 15GB left on my 60GB drive. Im leaving my space for game addons and small arcade games.
__________________
-|-Xfire -Mikeuk2005-|-Xbox Live -Lt Phoenix KIA-|-Playstation Network -Mikeuk2004 -|-Wii - Who Cares-|-
mikeuk2004 is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 15:06   #19
13eightyfour
Formerly Titanium Angel
 
13eightyfour's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: lincolnshire, uk
Posts: 3,035
13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.13eightyfour is definitely a rep cheat.
Ive got a 250Gb Elite, the main reason was because of the lack of space MS 'gives' to us, The PS3 manages perfectly well with the HD being changed and i think its a shame MS has missed the boat with this, it could have been the answer to a problem that niggles so many xbox owners
13eightyfour is offline   Reply With Quote
Old 19th Mar 2010, 15:42   #20
xaser04
Ba Ba Ba BANANA!
 
xaser04's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Somerset
Posts: 1,663
xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.xaser04 is definitely a rep cheat.
Quote:
Originally Posted by mikeuk2004 View Post
They probably realised that they are not shifting many if any full 360 games from xbox live. Because one game can be over 4gb and with our tiny drives we are not going to be buying many.
I would imagine the reason why they wouldn't be selling many xbox 360 games on live is due to the price rather than anything else.
__________________
Daedalus - Clevo P170SM | i7 4700MQ @ 3.4Ghz | 780M 4GB @980/6000 | 16GB DDR3 | 17.3" 1920x1080 |
ZPM Hive Mini - Corsair 250D | i7 4770S | GTX760 "Mini" | 4GB DDR3 | 3 x LG IPS231P 5888x1080 |
Consoles / Retro - PS4 | PS3 | Xbox One x2 | Dreamcast x2 (VGA) & lots more |
xaser04 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 16:20.
Powered by: vBulletin Version 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.