1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

New build won't boot

Discussion in 'Tech Support' started by stephen0205, 4 May 2019.

  1. stephen0205

    stephen0205 Member

    Joined:
    11 Mar 2016
    Posts:
    404
    Likes Received:
    20
    I've been sat pulling my hair out guys , someone able to help me trouble shoot .

    Ryzen 2600
    Asrock b450m pro 4
    16gb dual 8gb Corsair vengeance lpx
    Evga 1070sc
    Seasonic 520w S2 bronze

    So all built , powers on, lights up , then restarts , nothing on screen , stays powered for 30 seconds

    Happens both with gpu and onboard hdmi

    Tried with 1 rams stick , tried that stick in different slots

    8 pin CPU power is in and reseated , 24 pin in and reseated ,

    Took out the gpu , usb 3 cable, disconnected the sata drives , left pretty much board and power . No speaker included but no beeding either.



    Ideas
     
    Last edited: 4 May 2019
  2. stephen0205

    stephen0205 Member

    Joined:
    11 Mar 2016
    Posts:
    404
    Likes Received:
    20
  3. adidan

    adidan Avatar now in stock for xmas 2019

    Joined:
    25 Mar 2009
    Posts:
    13,571
    Likes Received:
    1,395
    Did you have the RAM in slots A2 & B2?

    Edit: Looking at the support in the manual even a single stick i'd be looking to put in A2.
     
  4. TheMadDutchDude

    TheMadDutchDude The Flying Dutchman

    Joined:
    23 Aug 2013
    Posts:
    4,738
    Likes Received:
    520
    Try loosening your CPU cooler a quarter turn on each side of the mount. See if that helps. If not, another quarter.

    If it's no different, then screw back down.

    Could be a bad motherboard, CPU or RAM. Hard to diagnose without extra parts.
     
  5. stephen0205

    stephen0205 Member

    Joined:
    11 Mar 2016
    Posts:
    404
    Likes Received:
    20
    Tried the memory in each slot same issue , even went and borrowed a friend's gskill stuff. Same issue

    Tried loosening the cooler, same issue

    I'm gonna research the CPU and put on the stock cooler see if that works
     
  6. TheMadDutchDude

    TheMadDutchDude The Flying Dutchman

    Joined:
    23 Aug 2013
    Posts:
    4,738
    Likes Received:
    520
    If you tried other memory, then your CPU or your motherboard aren't functioning correctly.
     
  7. Mr Meltdown

    Mr Meltdown Member

    Joined:
    26 Jul 2003
    Posts:
    732
    Likes Received:
    8
    Also swap power supply for another....
     
  8. stephen0205

    stephen0205 Member

    Joined:
    11 Mar 2016
    Posts:
    404
    Likes Received:
    20
    so my brother came up, brought his ryzen build, he checked over everything, looked fine, tried a few things just what was mentioned don here, nothing, still on and off, pulled out all my stuff and put in his, worked a treat.

    Moved his stuff to mines and it booted and worked :-o

    Put all my stuff back in it, and it worked !!!!

    So in total, we both have no idea why it didnt work, but seems to be fine now . very odd
     
    adidan likes this.
  9. Shirty

    Shirty Time travelling rogue Super Moderator

    Joined:
    18 Apr 1982
    Posts:
    12,010
    Likes Received:
    1,382
    Sounds like a short somewhere. Glad you got it to work.
     
  10. adidan

    adidan Avatar now in stock for xmas 2019

    Joined:
    25 Mar 2009
    Posts:
    13,571
    Likes Received:
    1,395
    Sounds like what @Shirty says.

    I did think of suggesting rebuilding out of the case, not sure why i didnt.

    Anyway, glad to hear it's all working. :thumb:
     
  11. stephen0205

    stephen0205 Member

    Joined:
    11 Mar 2016
    Posts:
    404
    Likes Received:
    20
    cheers guys, was pulling my hair out, couldn't believe it was a short, never had that happen before
     
    adidan likes this.
  12. adidan

    adidan Avatar now in stock for xmas 2019

    Joined:
    25 Mar 2009
    Posts:
    13,571
    Likes Received:
    1,395
    We've all been there, pulling out hair for the most random of reasons.

    I have no hair.
     
  13. Bloody_Pete

    Bloody_Pete Technophile

    Joined:
    11 Aug 2008
    Posts:
    6,252
    Likes Received:
    221
    Sometimes with this kind of thing I've had it fixed just by reseating the CPU. Not sure why but it's worked several times in the past!
     
    adidan likes this.

Share This Page