1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Graphics Pci-e compatibility

Discussion in 'Tech Support' started by lilgoth89, 21 Jul 2014.

  1. lilgoth89

    lilgoth89 Captin Calliope

    Joined:
    12 Mar 2011
    Posts:
    3,345
    Likes Received:
    475
    well i have the Asus Maximus IV Gene gen 3

    and a sandy bridge chip, that doesnt support PCI-E 3.0

    now my question is

    would having a PCI-E 3.0 card inserted into a 3.0 slot, with a chip that doesnt run 3.0 cause the card to malfunction in some way ? as it displays nothing at all when inserted into the 3.0 slot but works flawlessly in the other PCI-E slot ( that is running in X8 )

    when installed into slot_0 ( the first PCI-E x16 slot ) the fans spin up, but the board shows no graphics ( it defaults to inbuilt graphics ) but installed into slot_1 i get the card to display windows
     
  2. lilgoth89

    lilgoth89 Captin Calliope

    Joined:
    12 Mar 2011
    Posts:
    3,345
    Likes Received:
    475
    well ive booted up with the 750ti in the 2nd slot ( still running at X8 ) and an old 8600gt in the primary PCI-E x16 slot

    the board booted perfectly into windows ( using the 750ti ) and the fan spins up on the 8600 ( meaning it HAS power ) however speccy cant see anything being connected to the slot ( it says its 'available' as opposed to 'in use'

    is it a dead slot ? ( and thus ill send it back to hitman so he can attempt to RMA it ) or still incompatibility with the gen3 slot ?
     
  3. RichCreedy

    RichCreedy Hey What Who

    Joined:
    24 Apr 2009
    Posts:
    4,699
    Likes Received:
    172
    does the 8600 work on its own in the 16x slot?
     
  4. lilgoth89

    lilgoth89 Captin Calliope

    Joined:
    12 Mar 2011
    Posts:
    3,345
    Likes Received:
    475
    yeah the 8600 works just fine on its own
     
  5. RichCreedy

    RichCreedy Hey What Who

    Joined:
    24 Apr 2009
    Posts:
    4,699
    Likes Received:
    172
    so it does sound like a compatibility issue rather than a faulty socket
     
  6. lilgoth89

    lilgoth89 Captin Calliope

    Joined:
    12 Mar 2011
    Posts:
    3,345
    Likes Received:
    475
    ah i ment no card works in the X16 slot

    both cards work in the X8 slot

    but the X16 slot does provide power to the cards

    i wonder if an X1, or and X4 card would work...dont have any to test
     
  7. Deders

    Deders Modder

    Joined:
    14 Nov 2010
    Posts:
    4,053
    Likes Received:
    106
    Have you tried blowing it out with air?
     
  8. lilgoth89

    lilgoth89 Captin Calliope

    Joined:
    12 Mar 2011
    Posts:
    3,345
    Likes Received:
    475
    yeah ive blasted it twice with compressed air, nothing came out, and i cant see anything in the slot that shouldnt be there
     

Share This Page